hegg2Denne oppskriften fant jeg i en bok min farmor hadde, og jeg husker vagt at jeg fikk lov til å smake noen dråper under oppveksten. Selve oppskriften er nokså difus (se bildet) når det kommer til fremgangsmåte, men med litt fantasi (og husken til min far) tror jeg at den ferdige likøren er så nære opptil den orginale som det er mulig å komme.

Først trenger du altså å finne heggbær, og det kan jo i seg selv være en liten utfordring. Trærene er utsatt for sykdom, og bærene er en favoritt hos fuglene (det engelske navnet på heggbær er bird cherry). Når du først har funnet noen bær hiver du dem i fryseren. Dette gjør at de mister litt av den bitre smaken.

Jeg har også lest at steinene i bærene kan  inneholde stoffet amygdalin som igjen kan spaltes til blåsyre om man er uheldig. Enkelte anbefaler derfor at man ikke knuser steinene som i denne oppskriften. Etter det jeg har lest bør ikke dette være noe problem hvis man holder seg under 60%, og prosessen med å fryse og deretter koke hjelper også på.

Dette er det du trenger for å lage likøren:

 • Heggbær
 • Vann
 • Sukker
 • Brennevin

Slik gjør du:

 1. Rens bort stilker, og frys deretter bærene.
 2. Mal bærene i en kjøttkværn, og plasser dem deretter i en bolle.
 3. Fyll på med vann slik at dette dekker massen.
 4. La dette stå et par dager i kjøleskapet.
 5. Kok opp massen, og la den putre i ca fem minutter.
 6. Sil deretter av slik at du kun sitter igjen med saften.
 7. Tilsett sukker: 1 kilo pr liter saft. Dette gir en ganske søt likør, og det kan være lurt å smake seg frem til det man liker best.
 8. Tilsett sprit. Her er det snakk om smak og behag.
 9. Hell likøren over på en flaske, og la denne stå en ukes tid.
 10. Har du tid til å vente enda lengre vil du få en enda bedre likør.