Skulle jeg nevne fem ingredienser jeg alltid har i kjøleskapet ville soltørkede tomater være en av dem. De er der alltid, og er med på gi smak til en rekke ulike retter på kjøkkenet. Det enkleste er selvfølgelig å kjøpe dem helt ferdige på glass med olje, men det er også mulig å lage dem selv. Dette blir enda mer aktuelt når vi nå sakte beveger oss inn mot den norske tomatsesongen, og med gode råvarer er halve jobben gjort.

Å lage soltørkede tomater er i seg selv en veldig enkel operasjon, men så langt nord som vi bor kan klimaet være en skikkelig utfordring. Det er sikkert ikke umulig, men jeg vil tro at det i overkant upraktisk for de fleste av oss. Tomatene bør ligge ute i (varmt) solskinn mellom en og to uker, og de bør taes inn om natten (og når det regner). Da er det greit å vite at det er mulig å fremskynde tørkeprosessen ved å benytte seg av en helt vanlig ovn.

Dette trenger du:

  • Tomater
  • Salt
  • Urter
  • Olje (til oppbevaring)
  • Steriliserte glass

Hvilke tomater bør du velge? Alle tomattyper kan brukes til dette, men velger du faste tomater med mye smak kommer du bedre ut til slutt.

Med eller uten frø? Det enkleste er selvfølgelig å gjøre dette med frøene, men enkelte mener at det kan gi sluttproduktet en litt bitrere smak. Uansett vil saften rundt frøene tørke inn, og selv merker jeg ikke noe spesielt til bitterheten. Dette handler om personlig smak, og første gang du forsøker dette kan du jo prøve begge deler.

Hvilke urter? Igjen helt opp til deg, men det vanligste er nok basilikum og/eller oregano.

Hvilken olje? Bruker du olivenolje vil dette gi smak til tomatene, og det er mange som liker akkurat det. Vil du ikke ha denne smaken bruker du en smaksløs olje (for eksempel solsikke eller raps).

Slik gjør du:

  1. Del tomatene i to.
  2. Fjern frø/innmat dersom du har lyst til det. Velger du dette er det enklere å dele tomatene i fire.
  3. Plasser tomatene på en rist med bakepapir.
  4. Strø jevnt over med litt salt og urter.
  5. Plasser i ovnen (les om tempratur nedenfor)
  6. (Valgfritt) Ta ut tomatene når du tydelig ser at de har krympet.
  7. (Valgfritt) Del tomatene i strimler, og fortsett stekingen.
  8. Tomatene er ferdige når de er tørre, men ikke sprø.
  9. Avkjøl helt før bruk

Hvor varm skal ovnen være? Selv foretrekker jeg å ha ovnen på så lav varme som det er mulig å ha den, men dette gjør også at det tar lengre tid å tørke tomatene. Lav varme gjør det samtidig enklere å følge med på når tomatene er ferdige. Jeg synes også at smaken er bedre hvis tomatene bruker lang tid, men har du dårlig tid er det ingenting i veien for å skru opp varmen litt. Bruk uansett ikke så mye varme at tomatene brenner seg.

Hvor lang tid tar det? Dette kommer selvfølgelig an på hvor varm ovnen er, og på hvor store tomatene er. Vanlige tomater på 110 grader i ovnen vil ta rundt seks timer på å bli ferdige. Min ovn starter på 50 grader, og da tar det omtrent 36 timer.

Når er det ferdige? Tomatene skal være tørre, men ikke sprø. Siden vi bruker såpass lav varme er vinduet mellom tørr og sprø ganske stort, og tomatene er heller ikke varmere enn at det er mulig å ta forsiktig på dem. Sjekk dem med jevne mellomrom når det har gått noen timer.

Hvordan oppbevare tomatene? Selv foretrekker jeg steriliserte glass med olivenolje, men det er også mulig å fryse tomatene i poser. Fryser du dem vil de ha lengre holdbarhet, men med mitt forbruk er det mer enn bra nok å ha dem i glass. Det viktigste er uansett at du lar dem bli helt kalde før du gjør noe med dem, og fryser du dem bør du la dem ligge i olje (eventuelt vann) noen timer før du skal bruke dem.

Hvor lenge holder de seg? Fryser du dem holder de seg i flere måneder (seks til ni). På glass er ikke holdbarheten så lang, og her bør du bruke tomatene i løpet av tre til fire uker.

Kan jeg ha annet snadder i oljen? Jepp, her bruker jeg hvitløk. Du kan også ha på mer urter og salt hvis du vil det. Her er det bare fantasien som setter grensene.