Det er noen måneder siden jeg først kom over denne måten å lage sjokolademousse på, og deretter gikk den rett i glemmeboka. Heldigvis opererer internett som en skikkelig stor gul lapp noen ganger, og i dag smalt den i panna takket være Christopher Sjuve i Dagbladet/Klikk. Dessert av bare sjokolade og vann er overskiften, og det er merkelig nok alt du trenger for å lage en skikkelig god sjokolademousse.

Bak oppskriften finner vi  Hervé This, og han er en skikkelig luring når det handler om å blande sammen saker på kjøkkenet. Kjenner du ikke navnet fra før anbefaler jeg å finne ut litt mer om hva han driver med, og du vil garantert komme ut med mye ny informasjon om hvordan man kan behandle mat. Kort fortalt fra en artikkel i The Guardian:

“Over the years, his musings on chemical reactions have led to a number of discoveries. He has worked out how to uncook an egg. He has calculated that you can produce 24 litres of mayonnaise with a single yolk. He has invented a Béarnaise sauce by replacing butter with melted chocolate, as well as ‘chocolate chantilly’ (a form of whipped chocolate prepared in the same way as crème chantilly). He’s baked an egg for an hour at 55°C, managing somehow to leave the yolk ‘exceptionally smooth and tender’.”

I denne oppskriften skal du ikke bruke melk, fløte, egg, eggehviter eller melis. Det eneste du trenger er sjokolade og vann. Har du (som meg) tidligere blitt fortalt at det å blande sjokolade med vann ikke er noe særlig smart vil du få deg en skikkelig overraskelse nå. Dette trenger du:

 • Sjokolade
 • Vann
 • Is (eller snø hvis det er vinter ute)
 • En stor bolle
 • En mindre bolle i glass eller metall
 • Noe å piske med

Det kan være at du trenger et par omganger (som meg) før du kommer frem til den smaken som passer deg best. Her er det jeg har kommet frem til etter noen forsøk:

Hvor mye sjokolade? Jeg beregner omtrent 60 gram sjokolade pr. porsjon, men lager aldri mindre enn 200 gram. Grunnen til det er ganske enkelt at du skal ha noe å piske i, og med for lite sjokolade blir det vanskelig.

Hvilken sjokoladetype? I utgangspunktet en sjokolade som har mellom 60 og 75 prosent kakao i seg, men jeg ser for meg at det bør gå fint med andre sjokoladetyper også. Jeg planlegger å eksperimenter litt med andre sjokoladetyper nær fremtid, og vil oppdatere med resultat etterhvert.

 • Vanlig melkesjokolade: Denne var ikke like enkel å få til som mørk sjokolade. Det er mulig jeg brukte for mye vann, og resultatet var at jeg ikke fikk den stiv nok til å kunne kalle den sjokolademousse.

Hvor mye vann? Det kommer an fettinnholdet i sjokoladetypen du velger. På nett varierer forholdet litt (sikkert på grunn av sjokoladen som er brukt), men jeg har kommet frem til at jeg bruker omtrent like mye vann i dl som jeg bruker gram av sjokolade. 100 gram sjokolade = 1 dl vann. Litt av poenget her er å redusere fettprosenen med hjelp av vann slik at du får en luftig krem. Ikke bruk alt vannet med en gang, og prøv deg frem etterhvert som du pisker. Det er enklere å tilsette mer vann enn det er å tilsette mer sjokolade.

 1. Finn frem to boller. Den ene bør være i metall eller glass siden plast bruker veldig lang tid på å bli kaldt nok. Fyll opp bollen som ikke er i glass/metall med is, og plasser den andre bollen oppi slik at isen trekker godt oppover bollen. Er det vinter kan du gjerne bytte ut isbitene med snø.
 2. Smelt sjokoladen. Dette gjør du enten i vannbad, eller over svak varme sammen med litt vann. Jeg ender som regel opp med det siste siden jeg er for lat til å bruke vannbad.
 3. Hell sjokoladen i glass/metallbollen, og fyll på med litt av vannet.
 4. Pisk. Pisk. Pisk. Etterhvert vil du merke at blandingen blir stivere (og lufigere). Hvor lang tid kommer an på om du bruker håndkraft eller elektrisk verktøy, men regn uansett med flere minutter. Fyll etter med mer vann hvis du ser blandingen blir stiv uten å bli luftig. Har du smakt sjokolademousse før kjenner du raskt igjen den riktige konsistensen, og det er lov å smake underveis.
 5. Fyll i serveringsglass (eller spis rett fra bollen). Oppevares kjølig frem til servering.