De aller fleste forbinder vel Kanariøyene med noe helt annet enn poteter, men det sies at det er her de første rynkete potetene dukket opp. Opprinnelig ble potetene kokt i sjøvann, mens man nå trygt kan si at det vanligste er å salte sitt eget vann. Potetene serveres sammen med Mojo (ufrivillig Ausin Powers referanse der), som er en saus som også stammer fra Kanariøyene. Mer korrekt kan man vel egentlig si a Mojo er en samlebetegnelse på en gruppe sauser som varierer i styrke, men utgangspunktet er olivenolje, hvitløk, paprika og spisskummen. I tillegg kan man også finne varianter som inneholder eddik, sitronsaft, persille, tomater og chili. For vår del bruker vi ganske enkelt en tykk tomatsaus med masse chili, og vi tilsetter ofte en eller annen type kjøtt. Kanskje ikke helt tradisjonell mojosaus, men det duger virkelig.

Å lage disse er ikke vanskeligere enn å koke poteter, men det gir en helt annen potetopplevelse. Det handler bare om to ting:

  • Behold skallet på potetene.
  • Bruk nok salt i vannet.

Jeg fant frem kjøkkenvekten for å måle hvor mye salt jeg brukte i kveld, og resultatet er som følger:

  • Ca 3 liter vann
  • 500 gram havsalt

Du kommer helt sikkert unna med å bruke mindre salt, men vær sikker på at du har nok til å oppnå den rynkete effekten på potetene. Er du usikker på om du har nok salt tar du opp potetene etter at de har vært i vannet noen minutter for å sjekke om de får en salthinne (se bildet under).

Skallet beskytter potetene fra å bli uspiselig salte, og resultatet er en rynkete potet med en delig salthinne rundt seg. Selve poteten vil nok oppleves litt tørrere enn normalt, men smaken er mer konsentrert. Vi bruker mandelpoteter, men de aller fleste sortene går så lenge potetene ikke er for store.

Kok litt flere poteter enn det du trenger siden det kan være rifter i skallet som ikke oppdages før det er for sent, og da sitter man der med en veldig salt potet. Plukk deg ut en potet som du stikker i for å sjekke om de er ferdig kokte så unngår du at alle potetene blir litt for salte. La potetene ligge et par minutter før servering slik at saltet på skallet har tid til å tørke. Server med mojosaus eller (som oss) en tykk tomatsaus – vår oppskrift på dette blir lagt ut snart.