Jeg har hørt at mandel er den beste slankenøtten, men at man skal være oppmerksom på at dette ikke gjelder hvis den befinner seg i marsipan. I tillegg er det en aldri så liten feil å kalle mandelen en nøtt siden den egentlig er en steinfrukt. Sånn sett er den i samme båt som for eksempel peanøtten som heller ikke er en nøtt stakkars.

Selv om den ikke er en nøtt har mandelen en spennende historie å fortelle hvis man er interessert i hvordan vi mennesker begynte å kultivere planter for eget bruk. Ville mandler inneholder hydrogencyanid (eller blåsyre om man vil), og er forståelig nok ikke noe særlig å spise hvis man er planlegger et langt og lykkelig liv. De mandlene vi i dag spiser er mutasjoner av ville mandler uten giftstoffene, og dette er noe våre tidlige slekninger oppdaget for rundt 10 000 år siden. Siden disse mutasjonene ikke formerer seg videre uten hjelp vet man gjennom flere funn at vi må ha hjulpet til, og dermed er mandelen en av de aller første plantene mennesket kultiverte. Jared Diamond diskuterer dette (og mye mer) i sin bok Guns, Germs, and Steel (a short history of everybody for the last 13 000  years) hvor han blant annet har valgt å kalle kapttel syv for “How to make an almond”.

I denne oppskriften bytter vi elegant ut blåsyre med hvitløk og rosmarin:

 • 5 dl  mandler
 • 1 til 2 hvitløksbåter
 • 1/2 ts rosmarin (bruk det dobbelte dersom den er frisk)
 • 1/2 chili
 • 2 ts salt (bruk gjerne mer hvis du vil ha mer saltsmak)
 • 1 dl olivenolje
 1. Knus hvitløk (ikke vær for nøye), grovhakk chili og rosmarin (hvis du bruker frisk). Varm dette i olivenolje over svak varme i fem minutter.
 2. Sil bort hvitløk, chili og rosmarin.
 3. Tilsett mandlene og saltet til oljen. Miks rundt slik at mandlene er dekket av olje.
 4. Ta opp mandlene uten å få med deg for mye olje (hell dem gjerne i silen), og plasser dem på et bakepapir.
 5. Strø over litt mer salt, og stek på 190 – 200 grader i rundt ti minutter (eller til du kjenner mandellukten komme snikende).

Pass på munnen når du prøvesmaker rett etter at du har tatt dem fra ovnen siden de kan være i overkant varme. La dem ligge på stekeplaten i noen minutter før du heller dem over i et mer egnet oppevaringssted, og siden man påstår at de er så sunne er det ingen grunn til å stoppe før du må lage flere.