Risotto er en klassisk italiensk rett med opphav rundt Piemonte, Lombardia og Veneto, og er egentlig noe så enkelt som smakssatt ris.  Retten er vel opprinnelig å anse som en forrett (korriger meg om jeg tar feil her), og det er muligens derfor man finner så mange varianter som ikke inneholder kjøtt eller fisk.

Denne oppskriften baserer seg på oster, og det er nok den vi lager mest når risotto står på menyen hos oss. Det er uansett kun din egen fantasi som setter grensene for hva du kan putte i risen, og det finnes utgaver av risotto som fjerner seg ganske langt fra de klassiske oppskriftene. Her kan du finne alt fra blåbær til kaviar (naturligvis ikke i samme oppskrift), og det er mye spennende man kan lage fra det mange synes ser ut som en kjedelig rett.

Vi skal ikke tyte så veldig mye mer om bakgrunnen til risotto, men henviser heller de som vil vite mer til en god artikkel som Christopher Sjuve har skrevet. Veldig kort fortalt ser den omtrent slik ut:

 1. Bruk en tykkbunnet kjele for å unngå at noe brenner seg fast.
 2. Bruk ingredienser som passer sammen. Ikke bruk for mange ingredienser.
 3. Vanlig ris funker dårlig. Bruk risottoris.
 4. Risotto starter med soffritto: Finhakket løk og hvitløk stekt i smør/olje.
 5. Bruk fem minutter på å riste risen i en tørr panne før du starter.
 6. Avslutt alltid med å blande inn litt smør (og parmesan)

Det finnes mange utgaver av denne oppskriften, og er det oster her som du ikke liker spesielt godt er det ingenting i veien for å bytte dem ut med andre.

 • Rundt en liter med grønsakskraft
 • 3 ss smør
 • 1 løk i tynne skiver
 • 1 fedd finhakket hvitløk
 • 350 gram risottoris
 • 60 gram ridderost i små biter
 • 60 gram sveitserost i små biter
 • 60 gram Selbu Blå (eller annen blåmuggost) i små biter
 • 60 gram revet parmesan

 1. Kok opp kraften i en kjele, og hold denne varm.
 2. Rist risen i en tørr panne over middels varme i fem minutter. Pass på at risen ikke tar farge (eller brenner seg).
 3. Smelt 2 ss smør, og tilsett løk og hvitløk. La dette stå på middels varme til løken blir myk.
 4. Tilsett risen, og rør rundt til denne blir blank (av smøret)
 5. Tilsett en øse med kraft, og la denne koke under omrøring til væsken har trukket inn i risen.
 6. Fortsett med å tilsette en og en øse med kraft frem til risen er ferdig. Dette vil variere litt i forhold til hvilken ristype du bruker, men vanligvis snakker vi om en plass mellom 15 og 20 minutter. Når risen er ferdig skal være mør, men fremdeles ha tyggemotstand. Tilsett mer kraft dersom dette er nødvendig.
 7. Trekk kjelen av platen, og rør inn ost og 1 ss smør. La risottoen stå med lokk til ost og smør har smeltet (gi den fem minutter).

Har du noen som er veldig glad i parmesan (slik er det hos oss nemlig) så serverer du med litt ekstra ved siden av. Denne risottoen står seg veldig godt som hovedrett, og smaker godt med litt brød ved siden av. Risotto sitter som stein i magen, og dette er nok mat til fire personer.