Det vanligste når man får en ny kokebok er nok å lete opp den retten man har mest lyst til å lage, men hos oss er det heller “si et sidetalltesten” som gjelder. Denne gangen havnet vi først på en tabell over ulike oljetyper, og det er rimelig kjedelig til middag. Forsøk nummer to tok oss med til en skalldyrsrett, og den ble kassert siden jeg er av den allergiske typen. Tredje forsøk ga oss valget mellom en gorgonzolasaus og en valnøttsaus.

Dette er en “deilig og absoulutt autentisk pastarett”. Det kan forfatteren av kokeboken i størrelse murstein fortelle, og etter et par søk på nett kan jeg nesten være enig. Det er klin umulig for meg å følge en oppskrift slik den står i boken, så jeg har justert litt underveis. Resultatet er ikke en saus som smeller i munnen ved første inntak, men heller en mengde smaker som kommer krypende på besøk. “Oj, det var god” var første kommentar ved prøvesmaking, og det lover jo godt for det ferdige resultatet.

 • 2 dl valnøtter
 • 1 tykk brødskive (Italiensk brød står det i oppskriften. Ikke heng deg opp i det, men bruk fint brød)
 • 2 båter hvitløk
 • 1 dl revet parmesan (og litt ekstra til å strø på toppen til slutt)
 • 1 dl olivenolje
 • 2 dl melk
 • 1 ts merian
 • Salt
 • Pepper

 1. Legg brødskiven i melken
 2. Putt valnøtter, parmesan, hvitløk og merian i en food prosessor, og kjør dette til dette er helt finhakket (se det øverste bildet).
 3. Hell over litt og litt olivenolje mens du fortsetter å kjøre food prosessoren frem til du får en tykk blanding. Det er ikke sikkert at du trenger å bruke all oljen for å oppnå dette.
 4. Bland inn brød og melk. Hos oss går skorpen i også, men denne skal du “egentlig” fjerne.
 5. Smak til med salt og pepper.
 6. Du vil nå (sannsynligvis) sitte igjen med noe som er litt for tykt til å kunne kalles en saus, men det fikser vi på med litt pastavann. Når pastaen du skal ha til har kokt noen minutter øser du over litt i blandingen. Bland inn til du oppnår en seig og tyktflytende saus (se bildet over).
 7. Når pastaen er ferdig blander du denne inn med sausen.

For å få inn enda litt mer smak kan du blande inn litt Gorgonzola (eller annen type blåskimmelost), eventuelt bytte ut parmesanen med blåskimmel. Prøv også en blanding mellom pecan-nøtter og valnøtter for en litt annerledes smak.

For ordens skyld: How to cook everything av Mark Bittman. 2000 oppskrifter med mange ulike tema. Skal du kjøpe må du passe på å få tak på den nyeste (reviderte) utgaven fra 2008.