En pastasaus basert på squash høres kanskje litt smakløst ut, men jeg fikk oppskrift tilsendt på epost for litt siden som påsto noe annet. Squash smaker jo ikke så veldig mye hvis du begynner å spise på den rå, men den har en flott egenskap gjennom å lett ta opp smaker fra ingredienser den blandes med. Hvor oppskriften opprinnelig kommer fra vet jeg ikke, men det er vel kanskje ikke så nye så lenge det smaker godt.

Squash er som alt annet ikke bare den grønne saken du finner i butikken, men en hel gruppe grønnsaker som varierer i størrelse, smak og farge. Her finner man buttercup, butternut, banansquash, gresskar, og en rekke andre spennende varianter. Det vanligste er likevel å dele squash inn i sommer og vinter utgaver basert på når de blir høstet, og den vi kjenner best her hjemme er den som kalles sommersquash (eller zucchini).

 • 1 stor squash (zucchini)
 • ½ løk
 • 1 ½  fedd hvitløk
 • ½ ts tørkede chiliflak
 • 1 ½ dl fløte
 • 2 dl grønnsaksbuljong
 • Litt salt
 • Olivenolje
 • Revet parmesan

 1. Del opp squash og løk i små biter, og finhakk hvitløken (du kan presse denne hvis du vil).
 2. Stek dette i litt olivenolje sammen med chiliflakene til blandingen blir myk.
 3. Tilsett fløten, og la denne koke opp.
 4. Hell blandingen i en foodprosessor, og kjør til du får en glatt saus. Hell sausen tilbake i pannen.
 5. Bland inn grønnsaksbuljongen, og kok sausen i 15 minutter (eller til du oppnår passe tykkelse)
 6. Server med pasta og revet parmesan.


Tykkelse: I oppskriften jeg fikk tilsendt var det brukt mer grønnsaksbuljong, men jeg justerte denne ned litt da jeg synes sausen ble for tynn. Prøv deg frem med å helle i litt og litt av buljongen, og stopp når du synes det er nok. Husk at det fordampes mye væske når sausen koker, og blir den for tynn er det ikke verre enn å koke litt lengre.

Chili: Det er alltid vanskelig å si akkurat hvor mye chili man skal ha i en oppskrift siden det er sterke saker vi snakker om, og her er det ekstra vanskelig siden det ikke er mulig å smake på hvor sterkt det blir før man har kjørt det hele i foodprosessoren. I tillegg snakker vi om chiliflak som må en tur i foodprosessoren for å knuses skikkelig før de havner i sausen. Start forsiktig, og blir det ikke nok smak kan du ta ut en del av sausen som du tilsetter mer chili. Kjør dette i foodprosessoren, og bland dette inn med resten av sausen igjen. Har du en morter kan du knuse chilien der, eventuelt kan du jukse med chilipulver.