Det er alltid en litt spesiell stemning når det kommer kantareller på kjøkkenet, og det er slik at ingen forlater huset av frykt for at “noen” skal finne på å spise soppen alene. Konspirasjonsteorier utarbeides, mistenkelige blikk utveksles og diskusjoner om hvordan man kjappest kan spise opp fangsten når stadig uante høyder. Den som venter på kantareller hos oss venter altså forgjeves, og skal du sikre deg en bit må du være på hugget.

Jo da. Det finnes kanskje sopp som er bedre enn kantareller, og det er tross alt ikke bare kantarellen som utløser jubelrop på kjøkkenet. Det er likevel noe helt spesielt med kantarellen som gjør at den stjeler oppmerksomheten. Serverer du verdens dyreste, møreste og beste biff med kantareller som tilbehør er det ikke sikkert at det er biffen som blir samtaleemnet under middagen. Nå er det ingen vits i å servere en dårlig biff bare fordi du tror at kantarellen skal stikke av med hele showet, men du skjønner poenget.

Finner du en kantarellplass er det en uskreven regel at du holder den for deg selv. Alltid! Har du ingen kantarellplass så finnes den i butikkene på høsten også (slik som de vi har brukt her), og de er absolutt ikke noe dårlig erstatning. Uansett hvor du får tak på soppen er det greit å ta en ekstra gjennomgang for å fjerne skadede deler før bruk, og børst gjerne av dem en gang til slik at (nesten) all skitt er borte.

På grunn av hastverk med å spise soppen når den kommer i hus ender vi noen ganger opp med oppskriften “bruk det du har i kjøleskap og hage”. Dette er en kjapp saus som du lager mens du venter på at pastaen skal bli ferdig.

 

Dette trenger du:

 • 250 gram kantareller
 • 75 gram bacon
 • En håndfull pinjekjerner
 • 40 gram ruccola
 • 1 fedd hvitløk
 • 50 gram sjalottløk
 • 1,5 dl fløte
 • Smør
 • Pasta

Slik gjør du:

 1. Rist pinjekjernene over middels varme – husk at disse helst ikke skal brennes. Når du kjenner lukten bre seg er de ferdige. Fjern dem fra pannen, og flytt oppmerksomheten over på baconet.
 2. Baconet hakker du opp i passende biter før du freser det i pannen frem til det begynner å bli sprøtt.
 3. Fjern baconet, men la mest mulig av fettet bli liggende igjen.
 4. Hakk løk, hvitløk og sopp i passende biter.
 5. Stek dette i pannen sammen med litt smør, salt og pepper.
 6. Hakk opp 3/4 av ruccolaen, og ha denne i pannen sammen med fløten og pinjekjernene.
 7. La dette koke et par minutter slik at fløten tykner.
 8. Server med pasta, parmesan og litt ruccola som pynt.