Valg av kniv

Hvis jeg skulle velge ut det viktigste redskapet på kjøkkenet ville jeg ha plukket frem favorittkniven min. Samtidig ville jeg ha fått litt dårlig samvittighet fordi jeg ikke har vedlikeholdt den så godt som jeg faktisk burde ha gjort, og her tror jeg ikke jeg er alene. Vedlikehold av kjøkkenkniver er noe det slurves mye med, og straffen mottar du selv i form av en kniv som blir dårligere og dårligere. Resultatet blir ofte ”æsj, den har blitt sløv”, og så kjøper man en ny kniv. Alternativene er både rimeligere og bedre enn en ny kniv, og det skal vi se nærmere på i denne posten.

Før vi kommer så langt skal vi også se litt på hvor viktig det er at man velger en kniv man trives med, og at det ikke bør være merkenavnet som bestemmer hva du har på kjøkkenet. Passer kniven i hånden din, er den tung/lett nok, hva sier innsiden av hodet ditt om kniven og hva skal den brukes til. For å dra en sammenligning (helt uten relevans for øvrig) kan man tenke på når Harry Potter skulle velge seg sin første tryllestav – det er kniven som bør velge deg, og ikke omvendt. Den var kanskje et stykke ut på siden, men poenget er at når du finner _din_ kniv så har du funnet en venn for livet.

Så til spørsmålet: ”Hvordan kan du vite noe om kniver? Du slurver jo selv med vedlikeholdet!”. Helt riktig, og derfor har vi vært så heldige å få med oss Gunn fra Skjerp Deg Knivsliperi som ekspertkommentator. Hun er en av få profesjonelle knivslipere igjen i landet, og over de siste ukene har vi utvekslet så mange e-poster at vi har nok materiell til å gi ut en bok. Sånn går det når man spør en kjøkkeninteressert om de har noen spørsmål om kjøkkenkniver, og jeg er nesten litt bekymret for å ha spurt om så mye rart at Gunn ikke har hatt tid til å slipe kniver for kundene sine (hun forsikrer meg om at det har gått fint).

Hvilke kniver trenger du på kjøkkenet?

Dette spørsmålet har selvfølgelig ikke noe fasitsvar, og det er du selv som kjenner dine behov. Sånn sett er det derfor vanskelig å si noe helt bastant på hva du må ha på kjøkkenet, men det er ofte tre typer kniver som går igjen hvis man først skal anbefale.

  • Kokkekniv
  • Brødkniv
  • Grønnsakskniv

Utvider man listen til neste hakk legger man ofte inn:

  • Fileteringskniv
  • Utbeiningskniv
  • Kjøttøks

Denne listen kan man selvfølgelig utvide til den inneholder alle typer kniver som har en funksjon på kjøkkenet, men det er det de færreste av oss som har behov for. Det er vel egentlig kun en kniv man aldri kommer utenom, og det er kokkekniven. Denne finnes i mange varianter, og er du slik som meg har du behov for flere utgaver av denne. Det sitter nok litt i hodet, men jeg har ulike kokkeknivfavoritter i forhold til den oppgaven den skal utføre. En annen ting du må tenke over er at du gjerne må ha mer enn en utgave hvis det er flere som skal bruke kjøkkenet samtidig, og da er det nok spesielt kokkekniven du bør ha flere av.

Konklusjonen er at du selv må tenke igjennom hva du gjør på kjøkkenet og hvilke kniver som hadde passet til de oppgavene. Start med en kniv, og utvid etter hvert som du har behov. Til slutt sitter du igjen med en samling som passer dine behov.

Hvordan velge riktig kniv?

Å anbefale en kniv til venner og bekjente er vanskelig siden dette valget bør baseres på dine egne preferanser. Vi er bygd forskjellig, og det er knivene også. Noen er til og med laget spesielt for venstrehendte. Her handler det om å finne den kniven du mener passer best til deg, og det er ikke så nøye om naboen misliker den. Det er en del du skal prøve å tenke på, men når du først holder den perfekte kniven i hånden er det egentlig enkelt å velge.

Pris – Kokkekniver finner du i alle prisklasser, og det kan være greit å bestemme seg for hvor mye du er villig til å betale for en ny kniv på forhånd. Det reduserer utvalget, men ikke nødvendigvis kvaliteten på kniven. Kniver er som alle andre varer, og det er ingen hemmelighet at du også her kan ende opp med å betale litt ekstra på grunn av merkenavn. Likevel er det selvfølgelig forskjell på kvalitet mellom en kniv til 69 kroner og en kniv til 1500 kroner.

Knivskaftet – Skal du ha en kniv du trives med må den ligge godt i hånden din, og den eneste måten å finne ut av dette på er å holde i kniven. Ta en tur i butikker som selger kniver eller prøvehold hjemme hos venner/familie. Kjenn om skaftet er langt nok for hånden din, og gjør deg også opp en mening om hvilket materiale (tre, metall, plast, etc) du liker best. I tillegg kan du også legge merke til hvor lett/vanskelig det er å miste grepet på kniven, og hva som eventuelt hindrer hånden din fra å treffe knivbladet. Husk også at det ofte er slik at knivserier har samme type skaft så det er ingenting i veien for å prøveholde en kniv selv om den ikke har akkurat den lengden du var ute etter.

Knivens tyngde – Liker du en kniv som er lett, eller liker du en kniv som har litt tyngde? Vil du ha en kniv som er lett foran og tung bak? Igjen er svaret at du bør prøveholde kniven, og det gjør ingenting om du utfører et par testkutt i løse luften når du står i butikken. En ting som spiller inn på knivens er materialene som er brukt, og det gjelder også selve knivbladet. Vi skal se litt på ulike typer stål senere, men ofte vil et tykkere blad bety en tyngre kniv.

Bruksområde – Det er også viktig å tenke over hva du skal bruke kniven til. Tar man for seg en kokkekniv kan det være at du synes at en lett kniv med et tynt blad passer bedre til å kutte kjøtt enn en tung kniv med tykt blad. For grønnsaker kan det være omvendt. Dette er ikke så vanskelig som det høres ut til, og når du plukker opp en kniv er det ofte enkelt å se for seg hva man ønsker å bruke den til.

Knivens stivhet – Dette området henger sammen med tyngde, knivbladets materiale og hvilket bruksområde kniven skal ha. Ser du på to forskjellige kniver merker du fort at det er forskjell på hvor mye du kan bøye på bladet. Enkelte er det umulig å bøye på uten å knekke kniven, mens andre kan du omtrent bøye rundt armen (det anbefales ikke å prøve dette). Vi kommer nærmere tilbake til dette under avsnittet om stål.

Knivens balanse – Balansen forteller oss hvor tyngdepunktet i kniven befinner seg, og du må selv bestemme hvor du liker at det er. Helt bak, på midten eller foran. Tenk på hvordan du kutter ting på kjøkkenet, og hvor du trenger mest ”hjelp” av kniven. De fleste jobber lettest med en kokkekniv som er i balanse for da går det ikke med krefter til å ”rette opp” vinkelen. Hvis du legger kniven din over pekefingeren bør balansepunktet være i overgangen skaft/knivblad.

Hva er alt snakket om stål?

En ting man kommer innpå når man snakker om kniver er stål, og snart oppdager man at stål kommer i mange varianter. Her kan man raskt bli så tekniske at ting går rett over hodet på folk (meg inkludert). Derfor gjør vi dette raskt og brutalt. Stål er jern blandet med litt karbon for å gjøre det ferdige produktet stabilt/hardt. Dette herdes deretter med et (eller flere) metaller som gir kniven de egenskapene man er ute etter (f.eks rustfrit stål).

Når knivbladet er ferdig smidd ender man opp med et tall på HRC skalaen (mellom 52 og 62) som forteller oss hvor hardt stålet i kniven er. Det viktigste å vite om dette tallet er at det ikke nødvendigvis er en indikasjon på hvor god kvalitet kniven har, men at det heller forteller oss noe om knivens egenskaper.

Tallet finner du ofte på selve kniven, og det kan være greit å se etter når du skal ha en ny. Vær oppmerksom på at det finnes kniver hvor man ikke viser dette tallet, og her snakker vi ofte om typiske billige kniver. Som regler er ikke disse knivene smidd, men støpt.

  • Høyt HRC tall: Dette gir oss et hardt knivblad. Disse knivene lar seg slipe veldig skarpe, og holder skarpheten lenge. De er vanskelige å skjerpe, tåler lite vridning, stålet er sprøtt og lett å skade.
  • Lavt HRC tall: Dette gir en myk og fleksibel kniv. Det myke stålet lar seg ikke slipe like skarpt, men det er smidigere og det er lettere å skjerpe.

Hvor god er en ny kniv?

Man skulle kanskje tro at en kniv som kommer direkte fra fabrikken er så skarp som det er mulig å få den, men slik er det absolutt ikke. Det er i de fleste tilfeller stor forskjell fra en fabrikkny kniv, og en nyslipt kniv. Forbrukerrådet gjennomførte en test på 10 kniver for noen år siden, og konklusjonen derfra skulle nok overbevise de aller fleste:

”Mange vil ha den riktige, stilige kokkekniven. Men du er bedre tjent med å slipe den du har. En nyinnkjøpt kniv, uansett hvor dyr den måtte være, kan ikke måle seg med en ordentlig slipt kniv, selv ikke den som koster 69 kroner på IKEA.”

Kort fortalt kan man si at et av de mest populære merkene (Victorinox) kom ut dårligst av de (uslipte) fabrikknye knivene med en score på 3 (av 100 mulige), og toppscore for fabrikknye kniver var på 60 poeng (Kobe). Den dårligste kniven etter sliping (IKEA Skarpt) fikk bedre totalkarakter enn den beste av de butikknye:

”Dette overrasker ikke meg. Jeg tror de fleste knivfabrikanter satser lite på å perfeksjonere eggen fra fabrikk. Det er lettere for en knivsliper som kan bruke tid på hver kniv, å få eggen god. Og det er jo liksom meningen at kniver skal slipes.”

Hele testen kan leses her: Skjerp deg – kvess knivene

Hvilken kniv skal jeg velge?

Du skal velge den kniven du har lyst på, og ikke bry deg så mye om alle velmente råd fra venner, familie og butikkmedarbeidere. Det er klart det er en viss kvalitetsforskjell på kniver, men dette er det ikke prisen alene som bestemmer. Finn en kniv som passer til din hånd, ditt bruk og ditt kjøkken. Drar du med deg lærdommen fra testen til Forbrukerrådet ser du at det første du bør gjøre etter innkjøp er å få kniven slipt skikkelig. Da har du (nesten) uansett design, pris og hardhet på kniven et godt utgangspunkt for et lykkelig kjøkkenliv.