For noen år siden kjøpte vi oss en iskremmaskin, og denne har i perioder vært brukt ganske flittig. Siden det (som regel) ikke er det sunneste du kan få tak på som kommer ut av maskinen skal man kanskje være glad for at den ikke er i bruk hver eneste uke. Du trenger for all del ikke en iskremmaskin for å lage hjemmelaget is, men det gjør prosessen ganske mye enklere (mer om det senere). Vanskelig er det uansett ikke, og har du ikke prøvd det så skylder du deg selv et forsøk.

Vi har rotet med jordbær, blåbær, bjørnebær og en haug andre bær. Nøtter har også vært et populært innslag, men det er alltid vanilje vi kommer tilbake til. La oss også slå fast at dette er en helt annet vanilje enn den du får i tolitersboksen i butikken (den som er så kjedelig at du må drukne den i sjokoladesaus for å få noe særlig smak). Det er forresten sjelden det faktisk er vanilje i vaniljeisen fra butikken også, men akkurat den diskusjonen hører hjemme et annet sted.

Alle (ok, nesten alle da) oppskriftene jeg har funnet på vaniljeis har inneholdt de samme ingrediensene: melk, fløte, sukker, eggeplommer og vanilje. De store forskjellene ligger i hvor mye du skal bruke av de ulike ingrediensene. Her er det lov å variere litt på egenhånd, og etter et par (tre, fire, fem) forsøk treffer du på den oppskriften som passer perfekt til din smak. Da har du også kjøpt din siste tolitring på butikken.

Her er oppskriften vi bruker:

 • 1 vaniljestang
 • 1/2 liter H-melk
 • 1/2 liter kremfløte
 • 8 – 10 eggeplommer
 • 200 gram sukker (ok, av og til blir det 250 gram)

Slik gjør du:

 • Start med å plassere eggeplommer og sukker i en bolle.
 • Del deretter vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene.
 • Frøene plasserer du sammen med egg og sukker (kast for all del ikke resten av stangen nå).
 • Pisk egg, sukker og vaniljefrø til eggedosis, og pisk deretter melk og fløte i bollen.
 • Legg i vaniljestengene

Neste steg kan du gjøre på ulike måter, men nå skal blandingen varmes opp. Den enkleste (men også skumleste) måten er å varme alt i en egen kasserolle. Litt mindre skummelt er det å varme vann i en kasserolle, og plassere bollen du bruker i vannet. Det gir deg litt bedre kontroll på oppvarmingen, og faren for at røren skal skille seg (eller brenne seg fast) er minimal. Husk at plastikboller ikke er særlig flinke til å lede varme, men stål er helt supert. Har du ikke en stålbolle kan du bruke “kasserolle i kasserolle” løsningen – den funker helt supert.

Når det kommer til oppvarmingen er det to ting du skal huske på:

 1. Rør kontinuerlig mens du varmer opp
 2. Røren skal ikke koke

Det første punktet er ganske enkelt å forholde seg til, og punkt to er heller ikke så veldig vanskelig. Du vil merke at røren blir tykkere nå du runder 80 grader, og da er du i grunnen ferdig. Det er ingen grunn til å utfordre skjebnen unødvendig med å presse inn noen ekstra grader, og er du urolig kan du forsøke deg med et steketermometer i røra mens du varmer den.

Nå kommer den tøffe ventetiden, og her er det like greit å ikke ta noen snarveier:

 • Avkjøl røren i romtempratur til romtempratur
 • Avkjøl røren i kjøleskap til kjøleskapstempratur
 • Ta ut vaniljestengene

Så langt er det ikke noen forskjell på om du har iskremmaskin eller ikke, men nå kommer den. Har du iskremmaskin heller du blandingen i denne og lar den jobbe frem til iskremen stivner. Plasser den deretter i fryseren for å fryse iskremen skikkelig.

Har du ikke iskremmaskin plasserer du nå røra i fryseren. I begynnelsen skal du besøke vaniljeisen din hvert 25 minutt for å røre kraftig i den (bruk også en slikkepott for å få med røre som har rotet seg opp på kantene). Når røren begynner å stivne er det nødvendig å røre oftere, og da skal du på besøk hvert tiende minutt frem til det er så stivt at du ikke klarer å røre mer. Hva er grunnen til all denne røringen? Det handler ganske enkelt om å hindre at det danner seg iskrystaller i isen din, og det vil du ikk eha.

Når isen er helt frossen låser du døra, og finner fem en stor feit skje. Spis til du ikke klarer mer, og spis enda litt mer. Forbann tolitersboksen med is, og le høyt til deg selv.