Med mindre du må fiske din egen råvare er det rimelig enkelt å lage sin egen gravlaks, og det hanlder ganske enkelt om å krydre et par fiskestykker som du legger kjølig et par dager. Innholdet i krydderblandingen (salt, sukker, pepper, cognac, dill) varierer veldig lite i oppskritene man finner, men det er til tider ganske stor variasjon i mengden man blir anbefalt å bruke.

Her er blandingen jeg bruker:

  • Rundt regnet 1 kg laks (med skinn)
  • 2 ss sukker
  • 2 ss salt
  • 1 1/2 ts pepper (evt. hvit pepper)
  • 1 bunt med dill (dette er ca 50g)
  • 1 dl Cognac

Det anbefales enkelte steder at fisken fryses (og tines) før man starter, men har ikke funnet noen forklaring på hvorfor. Jeg har mine teorier, men velger klokelig å holde kjeft siden jeg ikke vet dette helt sikkert.

Uansett om du velger å fryse eller ikke så står du nå med en stykke laks foran deg, og dette deler du nå i to biter. Finn frem en egnet beholder (jeg bruker en ildfast form), og start med å smøre inn krydder på skinnsiden av det ene stykket. Drypp litt cognac over, og plasser dette med skinnet ned i den ildfaste formen du bruker. Deretter krydrer du kjøttsiden av det samme stykket, og avslutter med litt cognac her også.

Gjør det samme med kjøttsiden av det andre stykket, og legg dette på toppen av det første stykket slik at de passer sammen (tykk side mot tynn side). Avslutt med krydder og cognac på skinnsiden som nå ligger på toppen. Plasser aliminiumsfolie på toppen, og plasser dette på et kjølig sted (kjøleskap funker bra). Det siste du gjør er å plassere noe tungt på toppen av det hele (akkurat nå bruker jeg en uåpnet melkekartong).

Nå skal dette ligge kjølig i et par (tre) dager, og det eneste du trenger å huske på er å snu fisken et par ganger i døgnet. Det er selvfølgelig lov å smake på underveis i prosessen, og du merker raskt at smaken forandrer seg. Ønsker du å gjøre dette unna raskere kan du starte med å la fisken ligge i romtempratur i noen timer til å begynne med.