Ikke peiling på hva gomme er for noe? Her er hva wikipedia har å si om saken:

Gomme er en ostemasse av brestet melk som kan serveres til for eksempel lefse og vafler. Gomme kan også serveres som en selvstendig rett, gjerne mot slutten av måltidet. Gomme har lange tradisjoner flere steder i landet og ble i stor grad benyttet som festmat der vi i dag serverer kaker, for eksempel til jul.”

Jeg kan legge til at det for min del er mest naturlig å ha gomme på brødskiva til frokost, og at det finnes veldig mange ulike oppskrifter på hvordan man kan lage gomme. Denne kommer fra min farmors oppskriftsbok, men selve oppskriften er ikke hennes. “Gomme fra Salten” er overskiften hennes, og da er det naturlig å tro at den stammer fra (nettopp) Salten.

Gomme er enkelt å lage (selv om koketiden er lang), og listen over ingredienser er kort:

  • 2 liter H-melk
  • 3  dl Kefir eller Kulturmelk
  • 1/2 dl sukker
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts kardemomme
  • 2 ss hvetemel

Start med å gi H-melken et oppkok, og trekk deretter denne av platen. Tilsett Kefir/Kulturmelk, og visp dette sammen slik at det blir litt luftig. Tilsett sukker, og sett kasserollen tilbake på platen mens du fortsetter å vispe. Melken vil nå skille seg, og det er akkurat den effekten vi er ute etter. Jeg har et par ganger opplevd at melken ikke vil skille seg skikkelig med 3 dl kefir/kulturmelk, men da er det bare å prøve seg frem med litt mer surmelk.

g2

Dette skal nå stå å småkoke under lokk i 2,5 timer. Siden melken har skilt seg er det veldig liten sjanse for at noe skal brenne seg, men det kan være greit å se under lokket et par ganger for å være sikker.

Etter 2,5 timer tilsetter du kanel og kardemomme, og tar av lokket for å koke inn væsken. Hvor lang tid dette tar avhenger av type/størrelse på kasserollen du har valgt. Hos meg tar det omtrent 1 time, mens det i den opprinnelige oppskriften står 1,5 timer.

g3

Blandingen vil etterhvert få en lysebrun farge, og  jeg bruker å røre litt forsiktig når det ikke er så mye væske igjen. Målet er å sitte igjen med (av mangel på noe bedre) en passe tykk grøt, og da ta i et par ss med hvetemel. Rør dette godt inn, og la det koke enda et par minutter. Fordel gommen i glass/beholdere, og strø på litt kanel på toppen. Avkjøl, og frys det du ikke trenger akkruat nå.

Denne oppskriften gir en ganske søt gomme – reduser (eller kutt ut) sukkeret hvis du ikke ønsker dette. Neste gang jeg lager gomme har jeg planer om å forsøke meg med en vaniljestang i blandingen. Jeg har ingen peiling på hva dette vil gjøre med smaken, men jeg kan ikke tenke meg til at det kan være noe negativt.

g4