Når vi lager vaniljeis bruker vi ofte å servere denne med lune bær, og da og særlig bjørnebær. Vi var litt sent ute med å plukke bjørnebær sist høst siden vi var på ferie under den beste perioden, men det er fremdeles noen poser i fryseren. Etter siste vaniljeiskalas slo det meg at det må være en god ide å forsøke seg på å lage en sirupsvariant av bjørnebærene. Ikke det at hele bjørnebær smaker vondt sammen med is (det gjør de jo ikke), men litt for variasjonens skyld. I tillegg ser jeg for meg at dette må være fortreffelige saker på for eksempel pannekaker.

Å lage sirup er i utgangspunktet en ganske så enkel sak, og ingrediensene er få – sukker, vann og det du skal lage sirup av. Utfordringen ligger i å finne mengden sukker som passer til det man skal lage sirup av uten å samtidig kvele smaken slik at alt blir søtt. Vil man gjøre det ekstra spennende kan man også legge til andre smaker i sirupen, men også dette må tilpasses det man skal lage sirup av. Jeg legger derfor til en vaniljestang i min oppskrift på bjørnebærsirup. At jeg har havnet på bjørnebær til min første sirupstest er egentlig en tilfeldighet, og jeg vil tippe at dette etter hvert utvides til andre smaker. Her ser jeg for meg at blåbær, tyttebær, jordbær og granskudd står ganske høyt på listen.

Her er det jeg endte opp med:

  • 250 gram bjørnebær
  • 100 gram sukker
  • ½ vaniljestang
  • 2 dl vann

Siden det allerede er mye væske i bjørnebærene valgte jeg å ikke bruke så mye vann, men jeg ser for meg at historien vil bli litt annerledes når man bruker for eksempel granskudd. Mengden med vann er uansett ikke så viktig siden du skal koke ned væsken uansett, men pass på å ha så mye at det blir noe å koke ned på.

  • Start med å knuse bærene slik at du får ut mest mulig væske, og ha dette i en kasserolle.
  • Tøm i resterende av ingrediensene, og kok opp.
  • La dette småkoke til det blir passe tykt. Fjern skum som danner seg på toppen underveis.

Et par ting å huske på:

  • Pass på at sukkeret ikke brenner seg
  • Tykkelsen på denne typen sirup skal være mer flytende enn den vanlige sirupen du finner i butikkene. Tenk heller på lønnesirup eller karamellsaus.
  • Sirupen vil bli mindre flytende når den kjøles ned. Pass derfor på å at den av platen før den blir for tyktflytende.